Vörösberényi Művelődési ház energetikai korszerűsítése a Széchenyi Plusz (2021-2027) program keretében

Sajtóközlemény

2023. 02. 28.

Vörösberényi Művelődési ház energetikai korszerűsítése a Széchenyi Plusz (2021-2027) program keretében

Balatonalmádi Város Önkormányzata sikeresen pályázott Vörösberényi Művelődési ház energetikai korszerűsítése címmel a TOP Plusz 2.1.1-21 kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívásra, melynek köszönhetően Balatonalmádiban megvalósulhat a vörösberényi kultúrház energetikai fejlesztése.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege a TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00032 projekt keretében 87 079 999 Ft. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a Regionális Fejlesztési Operatív Programok társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi Plusz (2021-2027) program keretében.

Balatonalmádi Város Önkormányzata jelen projektjének keretében a Vörösberényi Művelődési ház energetikai korszerűsítését kívánja elvégezni.

Projekt célja az egész helyi közösség fejlődését szolgáló, sokrétű funkcióit intenzívebben kihasználható, energiahatékonyan, energiatudatosabban és költségtakarékosan működtethető közösségi, szolgáltató épület biztosítása.

A projekt konkrét célja az energia fogyasztás csökkentése az épület energetikai korszerűsítésével, valamint a napenergia hasznosításával az épület ÜHG-kibocsátásának csökkentésével.

A projekt hozzájárul a TOP Plusz 2.1.1-21 pályázati kiírás alapvető céljainak megvalósításához, vagyis az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozásához a végfelhasználás területén. Az energetikai hatékonyság fokozása hozzájárul az energiaellátás biztonságának a növeléséhez és a környezeti ártalmak csökkentéséhez, ezzel pedig az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez.
A fejlesztés megvalósítása esetén a Vörösberényi Művelődési Ház épülete meg fog felelni a jelenleg érvényes, közel nulla követelményszintnek. A fejlesztés eredményeként kiváltásra kerül a fosszilis eredetű fűtési rendszer, illetve jelentősen csökken az épület villamos energia felhasználása is.

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2025. április 30.

menü