Az Alapítvány elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson kortárs, fiatal magyar és külföldi képzőművészek számára, hogy műveik méltó környezetben találkozhassanak a közönséggel, illetve Balatonalmádi városában inspiráló, új művek készüljenek. Ezen keresztül kívánja az alapító elérni, hogy Balatonalmádi város karakterének, vonzerejének meghatározó eleme legyen a művészetek különösen a képzőés iparművészeti ágak pártolása.

Kézfogás Európa Szoborpark

A balatonalmádi Öreg parkban, illetve Szent Erzsébet ligetben 2013-ban került kialakításra a „Kézfogás Európa Szoborpark” Veszeli Lajos festőművész eredeti ötlete alapján. A kétezres évek közepén megvalósult projekt az Alapítvány szerény forrásaiból, a művészek jótékonyságából, illetve a támogatók összefogásából volt megvalósítható. A szobrok túlnyomó része kölcsönszerződés, vagy adomány formájában került a parkba.

Öreghegyi Művésztelep

Az almádi Öreghegy tetején, egy volt katonai objektum, használaton kívüli épületében kialakított lakórészek, és egy gépjármű hangár berendezésével (műterem) tudtuk megvalósítani az alkotótábort, első ízben 2014-ben. A művésztelep koncepciója a Balaton partján előforduló különleges helyi vörös homokkő felhasználására és a vele kapcsolatos hagyományok, tárgykultúra megjelenítésén alapul. E koncepció szellemiségét építik be a művészek a kortárs szobrászat formarendszerébe.

Berények kútja

Az erődített templommal szembeni térre megalkotott emlékkút már 15 éve téma volt a Vörösberényi Polgári Olvasó Kör ülésein. Vázlatok, skiccek készültek abban az időben. A tér átalakításakor az Önkormányzat műszaki vezetése ügyelt arra, hogy a nagyon régen ott lévő kutat megőrizze, ezért ideiglenesen fedte csak le, az elektromos vezetékek kiépítését a megvalósítandó tervekhez elkészítette. Így minden rendelkezésre állt ahhoz, hogy megvalósítható lehessen az ősi halászfalu, „Szárberény”, később Vörösberény esztétikus köztéri emlékhelye.

A 2017. szeptember 30-án átadott emlékkút egyrészt a halászfalunak állít emléket, másrészt az oldalakon kiemelkedő, vöröskőből faragott 14 db címer a Berény nevű települések összetartozását szimbolizálja.

menü