Befejeződött a Paktum

Balatonfüred és Balatonalmádi közös helyi foglalkoztatási együttműködés című három éven át tartó projekt online záró rendezvényén Gajdos Attila projektmenedzser elmondta:

Mind a Balatonfüredi járásban, mind a Balatonalmádi járásban magas volt a paktum keretében álláshoz jutók száma, valamint a paktum keretében munkaerőpiaci programokban résztvevők száma.

A foglalkoztatási paktumok keretében munkaerőpiaci programokban résztvevők száma: 387 fő volt a tervezett 358 fővel szemben. A foglalkoztatási paktumok keretében álláshoz jutók száma 269 fő volt a tervezett 156 fő helyett. A foglalkoztatási paktumok keretében álláshoz jutók közül a támogatás után hat hónappal állással rendelkezők száma: 92 fő a tervezett 31 főhöz képest.

A képzést pedig 15 fő sikeresen teljesítette.

A projekt hozzájárult a munkaerő-piac bővítéséhez, a foglalkoztatás támogatásához, a célcsoport képzéséhez, elhelyezkedéséhez és a szereplők együttműködésének erősítéséhez, ezáltal lehetőséget biztosított a két járásban elő munkanélküliek foglalkoztatásához, illetve ezzel párhuzamban a két járásban működő vállalkozások bértámogatásához. Ha ugyanis a projekt keretén belül jutott egy munkavállaló álláshoz, akkor a munkáltató bértámogatást kapott. Például 8+4 hónapos konstrukcióban, ami azt jelenti, hogy 8 hónapig kapta meg a bértámogatást a munkaadó, és további 4 hónapig kellett foglalkoztatni a munkavállalót saját önerőből.

A megvalósult képzések: cukrász, vendéglátó-eladó, élelmiszer vegyi áru eladó, szobafestő, targonavezető és raktáros, nyelvi képzésen belül pedig angol és német alapfok, illetve német nyelvből középfokú.

A munkáltatóktól kapott visszajelzések alapján a többség a jövőben is részt venne a foglalkoztatási támogatásban. Észrevételként azt kaptuk, hogy előnyös lenne az adminisztrációs munka terhének a csökkentése.

A paktum projekt során a konzorcium vezető Balatonfüred Város Önkormányzata. A konzorciumi tagok pedig Balatonalmádi Város Önkormányzata, és a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

A projekt területi hatálya a Balatonfüredi és a Balatonalmádi járásra terjedt ki.

BFN

menü