Új Dunántúli Tárlat

Új Dunántúli Tárlat
avagy, hogyan lett Balatonalmádi a kortárs képzőművészet központja

Már a múlt század harmincas éveiben érzékelték a vidéken élő és alkotó művészek, hogy kisebbek a lehetőségeik. Nehezebben jutnak el az országos kiállításokra, nehezebben ismertetik meg magukat a művészetbarátokkal.

Zalai Tóth János, Egry József egykori magánnövendéke 1936-ban megrendezte az első Dunántúli képzőművészek kiállítását Szombathelyen. A tárlaton 40 művész 170 alkotása szerepelt. A két világháború közti időszakban nem gyökeresedhetett meg a Dunántúli Tárlatok hagyománya, így egészen a 60-as évekig nem rendezték meg a kiállítást. Ekkor azonban a Dunántúli Tárlatok újraindultak.

A 80-as években Kaposvár egy évtizedig otthont adott a kiállításnak, átfogó összképet adva az itt élő képzőművészek munkájáról. A rendszerváltással a Dunántúli Tárlatok megszűntek.

Új Dunántúli Tárlat

Az 1936-os Dunántúli Tárlat meghívásos volt, a 60-as évektől újjászülető az akkori gyakorlatnak megfelelően zsűrizett. Az Új Dunántúli Tárlat ismét meghívásos alapú, minden Dunántúli megye 15 képzőművészt delegál, a kiállítás két központi kurátora Baky Péter és Veszeli Lajos festőművészek.

A kiállításon hivatásos művészek vehetnek részt. A megyék kurátorai döntik el, kik lesznek a meghívott kiállítók. A 10 megyéből 15 művészt kérnek fel, a kurátorok közösen döntenek arról, milyen arányban vesznek részt festők, grafikusok, szobrászok, iparművészek. Minden meghívott alkotó 2 művével vehet részt a tárlaton, így összesen 300 alkotással találkozhatnak az Új Dunántúli Tárlat látogatói.

A tematikában nincsenek komoly kötöttségek. „A Pannónia alcímet használjuk, ezt a tágabb szellemiséget kell, hogy a művek képviseljék. Személyes és egyedi örökségünk a hajdani Pannónia földjében nyugszik, ahol élünk, érezzük a Dunántúl ízeit, szellemiségét, az itt hagyott kulturális lenyomatokat” – nyilatkozta Veszeli Lajos festőművész, a tárlat megújítója.

Keszey János, városunk polgármestere is méltatta az Új Dunántúli Tárlat megszületését: „Balatonalmádi már a régmúltban is művészeti központnak számított. Ezt a rangját próbálja visszaszerezni egy kis almádi művészcsapat Veszeli Lajos festőművész vezetésével. A Vörösberényi Művésztelep újraindításával, az Új Dunántúli Tárlat megszervezésével alkotási és kiállítási lehetőséget teremtenek a környéken élő kiváló művészek számára. Az Új Dunántúli Tárlat tehát nemcsak egy kiállítás. Inkább annak a rangnak a megadása, amit a régió művészei már régesrégen megérdemeltek. Balatonalmádi városának annyi a dolga, hogy teljes mellszélességgel emellé a közösségteremtő munka mellé áll.

150 művész, 300 mű. A Dunántúl művészeti teljesítményének legjava. A kiállítás mindennap 14-20 óráig látogatható a Magtárban szeptember 15-ig.