Kerékpáros szervízoszlop

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére Révfülöpöt követően Balatonalmádiban is átadásra került egy kerékpáros szervízoszlop.

Ünnepélyes keretek között 2020. szeptember 15-én a délelőtti órákban került átadásra Balatonalmádiban a Véghely Dezső utcában lévő kerékpáros pihenőhelynél egy kerékpáros szervízoszlop, BikeSafe Pont.

Az átadón részt vett a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetője Borbély Zoltán rendőr alezredes, a város polgármestere Dr. Kepli Lajos és a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke Polgárdy Imre, továbbá a városban és környékén élő kerékpárosok, turisták.

A kerékpárút mentén felállított Bike-Safe Pont már messziről jól látható. A rendőrkék színű, önkiszolgáló szervizoszlopnál a bicikliszereléshez szükséges minden eszköz a kerékpárosok rendelkezésére áll.  A használata egyszerű és biztonságos: a szerelőállványra emelhető bringa szervizelését acélsodronyra erősített szerszámok egész sora segíti, például pumpa, nyomásmérő, különböző méretű és állítható villás- és imbusz kulcsok.

Az elhelyezett szerszámok mellett preventív tájékoztatókat is tartalmaz az oszlop, például információkat az alapvető kerékpártartozékokról, illetve a legfontosabb KRESZ-szabályokat is megtalálják rajta.

Jól látható a BikeSafe felirat és egy QR-kód is, amelynek segítségével a kerékpárját bárki regisztrálhatja az országos kerékpár–regisztrációs rendszerbe. Ezen nyilvántartó rendszer a kerékpár és a tulajdonosának adatait tartalmazza. Egy megtalált kerékpár tulajdonosát pillanatok alatt azonosítani tudják, amennyiben ebben a rendszerben regisztrálva lett.

Az átadáson részt vevők rendőrök segítségével kipróbálhatták a szervízoszlop használhatóságát. A helybeli és a turistaként ideérkező kerékpárosok is örömmel fogadták a hasznos eszköz telepítését.