Háziorvosok tájékoztatója a lakosság részére

Kedves balatonalmádi lakosok!

Az új koronavírus terjedésének lelassítása a szociális interakciók, személyes találkozások minimalizálásával érhető el. Ez nem csak az iskolai, óvodai közösségekre vonatkozik, hanem minden egyéb, felesleges vagy halasztható személyes találkozásra is, beleértve az orvos-beteg találkozásokat is. Ezért mi, balatonalmádi alapellátó orvosok arra szeretnék a lakosságot kérni, hogy mindenki, ha teheti, MARADJON OTTHON!

1. Koronavírus fertőzés gyanúja esetén TILOS a rendelőbe jönni, kérem, telefonon keressék háziorvosukat, hogy megbeszélhessük a teendőket, vagy hívják a 24 órán keresztül elérhető zöld számot: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456.

2. Az orvosi rendelőbe csak INDOKOLT esetben, lehetőleg ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS után, PONTOSAN érkezzenek. Igyekszünk az időpontokat tartani, hogy ne kelljen a váróteremben több családnak tartózkodni (ez, természetesen, akut beteg ellátásakor változhat, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a várakozási időt minimalizáljuk).

3. A várakozási idő minimalizálása érdekében kérem az alábbiak betartását: a rendelőben tartózkodást próbáljuk 5-7 percre korlátozni, ezért a vizsgálaton kívül az alábbi kérdések feltevésére és terápiás javaslatokra lesz idő:

  • mi a panasz
  • mióta tart
  • kivel érintkezett
  • mit tett eddig a gyógyulás érdekében

4. Mivel az oktatási intézmények zárva vannak, IGAZOLÁST NEM ÁLLÍTUNK KI.

5. TÁPPÉNZ KIZÁRÓLAG BETEGSÉG ESETÉN ADHATÓ. Azokban az esetekben, amikor a szülő a gyermekfelügyeletet nem tudja megoldani, és ezért maradna otthon, vagy panaszok nélkül házi karanténban van táppénz NEM adható.

6. PAPÍR ALAPÚ RECEPTET NEM ADUNK KI. A járványügyi helyzetre való tekintettel a betegek e-receptjét bárki, a TAJ kártya és saját igazoló okmányai birtokában kiválthatja.

7. Mivel a tervezett egészségügyi ellátás várhatóan leáll, a beutaló igényeket, kiadásokat is minimalizálni törekszünk. E tekintetben is kérjük használni a nem személyes kommunikációs csatornákat és a kb. 5 perces orvos-beteg személyes kontakt időt.

8. A NEM A PRAXISUNKHOZ TARTOZÓ BETEGEK A RENDELÉST CSAK OLYAN ESETEKBEN KERESSÉK, AMIKOR A SAJÁT ORVOS RENDELÉSI IDEJÉNEK MEGVÁRÁSA EGÉSZSÉGKÁROSODÁSHOZ VEZETNE.

9. CSECSEMŐTANÁCSADÁS: KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁS tervezetten halasztásra NEM kerül. Gyermekeink védelme pandémiás helyzetben sem kevésbé fontos. A kötelező STATUSZVIZSGÁLATOK elvégzését – amennyiben a gyermek egyebekben panaszmentes- halasztani kényszerülünk a járványügyi vészhelyzet megszűnése utánra.

10. A NEM SÜRGŐS SZAKORVOSI VIZSGÁLATOK várhatóan a járvány idejére leállnak. Azon esetekben, amikor a vizsgálatok halasztása nem jár egészségkárosodás veszélyével, kérjük a járványügyi vészhelyzet utánra ütemezni.

11. Az ORVOSI ÜGYETET is csak INDOKOLT esetben keressék fel személyesen, egyebekben a diszpécser szolgálattal konzultáljanak (tel: 06-88-412-104), kérjenek tanácsot. VÉDJÉK MAGUKAT ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEMÉLYZETET!!!

12. Az OTTHONI BETEGLÁTOGATÁSOKAT egyelőre felfüggesztjük, amennyiben igény lenne akut betegség miatt, kérjük telefonon jelezzék.

13. HIVATALOS OKMÁNYOK (pl. gépjárművezetői vagy hajóvezetői jogosítvány, fegyverviselési engedély) a Kormányrendelet alapján lejárat után is érvényben maradnak ezen rendkívüli időszakra, ezért ezek hosszabbításával nem foglalkozunk.