Egy Borfesztivál margójára

Egy Borfesztivál margójára

Augusztus 2. és 20. között lezajlott az első megújult Balatonalmádi Borfesztivál. Mivel talán nincs mindenki tisztában azzal, hogy honnan indult el a hosszú programsorozat szervezése, ezért elmondunk néhány okot a sok közül, amelyek miatt változtatnunk kellett.

Ehhez érdemes visszanéznünk az időben. Az első Almádi Borfesztiválok koncepciója a következő volt: hívjuk meg a nagy magyar borvidékek fontos borászait, legyen az Almádi rendezvény egy országos borünnep.

A koncepció sikeres volt, és a város remek borfesztiválokat szervezett. Később a rendezés feltételei megváltoztak.

Egyre több városban rendeztek borheteket. Megemelkedtek a költségek, sokkal nehezebb volt távoli borászatokat hívni. Munkaerőhiány lépett fel, a borászok nem találtak megfelelő árusokat. Az Almádi Borfesztivál szervezőgárdája is megváltozott.

A problémák évről-évre súlyosbodtak. 2019-re oda jutottunk, hogy az Almádi Borfesztiválra csak néhány borászat jelentkezett. A megkeresett pincék azt mondták, hogy az Almádi Borfesztivál alig-alig hozza vissza a befektetett pénzt és energiát. Minimális haszonért pedig nem érdemes közel három hétig minden este dolgozni. A szervezőknek rengeteg visszautasításban volt része.

Szerencsére túl voltunk a „30 éves város” programsorozaton, amely megmutatta, hogy Balatonalmádi képes magas színvonalú rendezvényeket szervezni. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár a vezetőváltás óta rendelkezik megújulásra képes, empatikus, kiváló szakemberekkel.

Nekiláttunk a szervezésnek. Megkerestük azokat a borászatokat, amelyek régen segítettek az Almádi Borfesztivál nívójának megadásában. Új, feltörekvő borászatokat is kerestünk.

Személyesen elmentünk a borászokhoz, és ígéretet tettünk a megújulásra. Néhányukat sikerült meggyőznünk, mások úgy döntöttek, hogy figyelni fogják az idei Borfesztivál munkáját, és jövőre döntenek a visszatérésről. Hosszú évek után újra egy asztalhoz ültettük a résztvevő borászatokat, és meghallgattuk az ötleteiket.

A változásokat pontokba foglaltuk:

  1. Jobban figyelünk a gyerekekre, nekik is lesznek programok.
  2. Lesznek színvonalas ételek a jó borok mellé.
  3. Csak élő koncertek lesznek olyan előadókkal és együttesekkel, akik között minden korosztály megtalálja a neki tetszőt. Nincs playback és félplayback sem.
  4. A nagyszínpadon minden este 20:30-kor kezdődnek a koncertek
  5. Gondolunk a pihenni vágyókra, a nagy koncertek este 10 órára befejeződnek. Utána kellemes háttérzene (hétvégén tánczene) szolgáltat hangulatot a borozgatáshoz.

A pontok többségét nem kell magyarázni, talán csak a hármas pontot. Az eddigi borfesztiválokat a sztárfellépők uralták. Ez a következőt jelenti: megjön a sztár, hoz egy CD-t. Ez adja a zenei alapot. Innentől már csak az a kérdés, hogy az ének a mikrofonból jön, vagy az is a CD-ről. Tavaly mindkét esetre volt példa.

Ezekkel a műsorokkal sincs semmi baj. De nem a zenei élményről szól, inkább a sztárral való találkozásról. Nincsenek meglepetések, zenészek, akik minden koncertet másképp játszanak végig. Az énekesnek sincsenek lehetőségei, hiszen mindent meghatároz a zenei alap. Az a kérdés, hogy a sztár hamisan énekel, vagy sem. Hála Istennek a sztárok általában tisztán énekelnek. Ezeket a produkciókat azonban nem nevezhetjük koncertnek.

Mi letettük a voksunkat az élő koncertek mellett. Az ok pedig egyszerű. Olyan közönséget kellett a rendezvénytérre hoznunk, akik nemcsak a produkcióra jönnek, hanem borozni is akarnak. Ez a közönség pedig az élő zenére kíváncsi, meglepetésekre vágyik.

A borfesztiválnak ugyanis nem az az első számú kérdése, hogy milyen a program? Az a fő kérdés, hogy milyen a bor? Hiszen a vendégek borfesztiválra érkeznek.

A kisszínpad is nagyon bevált. Óriási táncos bulikat sikerült összehoznunk, nem is gondoltuk volna.

Egy út elején járunk. Már látjuk az idei számokat, és úgy tűnik, hogy az első csatát megnyertük. A borászatok nagyobb bevételeket hoztak. Van tehát jövőképünk. Novemberben összeülünk a borászatokkal, és kielemezzük az idei fesztivált. Nagyon számítunk Fabó Péter segítségére, aki a Veszprémfeszt, a Paloznaki Jazzpiknik, valamint a „30 éves város” fesztiválok építésével már bizonyította, hogy olyan tudással rendelkezik, amivel Magyarországon csak nagyon kevesen.

Hiszünk abban, hogy jövőre továbblépünk, és elérjük azt, hogy a Balatonalmádi Borfesztivál visszanyerje régi fényét.

Ehhez a munkához kérjük minden Almádi polgár segítségét és türelmét!