Almádinfó – 2021. október

Almádinfó dr. Kepli Lajos polgármesterrel – 2021. október

Jó hírem van a városunkat talán leginkább érdeklő témával, a bölcsődével kapcsolatban, hiszen ismét előrelépésről számolhatok be Önöknek. Az elmúlt időszakban sikerült egy eredményes közbeszerzést lefolytattunk és szeptember végéig – eleget téve a határidőknek – aláírtuk a kivitelezési szerződést. A nyertes cég a veszprémi székhelyű Kuti és Fia Építőipari és Szolgáltató Kft. A szerződés aláírását követően másnap át is adtuk a munkaterületet, ahol már meg is kezdődött a kivitelezés, hiszen fontos, hogy még a tél beállta előtt a külső munkálatokat elvégezzék. Várhatóan február végéig elkészül az átalakítás, az átadásra a tavasz folyamán kerülhet sor.

Talán már egy éve annak, hogy a képviselőtestület jóváhagyta azt a döntést, mely szerint a Balatonalmádi sporthorgász Egyesület a vagyontörvényben megadott leghosszabb időszakra, 20 évre megkapja a káptalanfüredi Horgásztanya üzemeltetési jogait. Az erről szóló bérleti szerződést ünnepélyes keretek között, szeptember 11-én, az egyesület közgyűlésén írtuk alá. A horgászok számára ez azért volt nagyon fontos, mert a terület használatára korábban mindig határozatlan idejű szerződésük volt, nem tudhatták biztosan, hogy a város mikor veszi vissza és hasznosítja más célra a Horgásztanyát. Emiatt nagyobb mértékű fejlesztésbe sem tudtak belevágni.
Balatonalmádi egyik legnagyobb létszámú civil szervezetéről van szó, akik aktív részesei a város életének, és nagyon megérdemlik, hogy méltó és állandó helyük legyen, ahol horgászhatnak, ahol csónakjaikat tárolhatják és rendezvényeiket is megtarthatják. Természetesen a BSE ígértet tett arra, hogy a korábbi hagyomány nem szakad meg és a Horgásztanya a jövőben is készséggel ad otthont egyéb városi rendezvényeknek, összejöveteleknek.

A járványhelyzet nyári javulása miatt végre lehetőségünk nyílt arra, hogy találkozhassunk külföldi testvértelepüléseinkkel. Előbb a lengyelországi Serock városába hívtak bennünket, ahol az őszi betakarítási ünnep keretében tartottak testvérvárosi találkozót. A cseh és a litván küldöttség mellett mi, almádiak is jelen lehettünk és megismerkedhettünk a várossal. Artur Borkowski, Serock polgármestere nagy szeretettel fogadott bennünket, és egy igazán jól szervezett, kulturális eseményekkel, találkozókkal tarkított nagyszerű programon vehettünk részt. A felvidéki Nyitragerencsér település a hagyományos Rózsák ünnepe rendezvényére hívta meg az almádi küldöttséget, ahol én most voltam először.
Nagy Katalin polgármester asszonnyal megállapodtunk abban, hogy tovább folytatjuk a lassan három évtizede tartó testvér-települési kapcsolatunkat. Sajnos azonban a vírushelyzet ismét beleszólt a terveinkbe, s a hónapok óta tervezett, október végi almádi testvértelepülési találkozónkat a résztvevő lengyel, felvidéki, erdélyi és németországi küldöttséggel egyeztetve lemondtuk. Bízunk abban, hogy jövő tavasszal vagy nyáron sort keríthetünk a rendezvényre, melynek keretében szeretnénk valamennyi kapcsolatunkat írásban is megerősíteni. Érdekesség, hogy mindegyik testvér-településünkön új polgármestert választottak, akik korábban még nem jártak városunkban. Reméljük, hogy mihamarabb vendégül láthatjuk majd őket itt, Balatonalmádiban.