Balatonalmádi

Nyugalom és pezsgés

27 november
2 °C

Aktuális

Állásajánlat

Ügyvezető munkakör az Egészségházban

Tovább

Események


Összes esemény

Hírek


Összes hír

Hírek

Polgármesteri köszöntő


Üdvözlöm!

Szeretettel köszöntöm Balatonalmádiban, a Balaton északi partjának festői szépségű településén.

Bevallom, elfogult vagyok. Szerintem városunk a Balaton legszebb települése. Mi, almádiak, akik itt lakunk, jól ismerjük ezt a vidéket és tudjuk, hogy itt nem csak a nyár szép, hanem minden évszak.

Almádi 7 km hosszú partszakasza egy félköríves formájú, tóba nyúló félszigetet követ, melyet változatos hegyvonulatok, lankás dombok ölelnek körül, amfiteátrumszerű , egyedülálló fekvést biztosítva ezzel a városnak.
Almádi nevével először egy 1493-ban keltezett oklevélben találkozunk. A szőlőművelés – a kedvező földrajzi fekvés és éghajlat miatt – évszázadokon át, egészen az 1880-as évek közepén bekövetkezett filoxéra járvány pusztításáig a legjövedelmezőbb gazdasági ág, a megélhetés forrása volt a környéken. Almádi területe – Almádi és Berény dűlő – a veszprémi káptalan, mint földesúr birtoka volt. Önálló települési rangot 1869-ben kapott, 1901-től lett hivatalos neve Balatonalmádi. 1889-ben bekapcsolódott a rendszeres balatoni hajóforgalomba, majd a vasúti közlekedés is megindult.
A város építészeti örökségeire, több műemlékre, illetve műemlék jellegű épületre lehet büszke.
Balatonalmádi híres nagy múltú fürdőéletéről, mely 1874- ben indult meg. Az Országos Magyar Kneipp Egyesület városunkban építette meg a Kneipp Intézetet. Bevezetésre került a Kneipp-féle vízkúra, a Rickli-féle nap- és légfürdő, valamint a Lahmann féle egészséges táplálkozási rend. Városunk gyógyfürdői rangot kapott.
Almádiban jelentős sportélet zajlott már az 1880-as évek elejétől kezdve, 1933-ban a tenisznek köszönhetően a Balaton sportközpontja lett. Nálunk található a „Balatoni Bringakörút” kezdő pontja a „0”- ás kilóméterkő. Járjunk két keréken, bakancsban, lóháton, földön vízen vagy a levegőben, az aktív kikapcsolódás szerelmesei a sportolás számtalan válfaja a közül választhatnak.
Városunk vallási öröksége az országban egyedülálló. A civil összefogásnak köszönhetően, az érdeklődők idegenvezető segítségével ismerhetik meg ezt a páratlan örökséget. Balatonalmádit a „Művészek kikötője”- ként is szokás emlegetni.
Színes és színvonalas művészi múlttal büszkélkedhetünk. Festő- képző, és fotóművészeket, szobrászokat ihletett és ihlet meg ma is az „Almádi szellemiség”.

Balatonalmádi az otthonunk, szeretünk itt lakni és örömmel várjuk Vendégeinket. Kívánom, hogy a Nálunk töltött idő alatt kapcsolódjon ki és adja át magát az igazi „Almádi életérzésnek.”

polgármester

Hasznos információk


    Kikapcsolódás

    Ismerje meg városunk kikapcsolódási lehetőségeit!

    Látnivalók


    sdfsdfsd
    wefwef